Thursday, July 11, 2013

CUCUR BILIS RANGUP




Hai kawan-kawan..hari ni CN nak kongsi cara buat cucur bilis rangup hingga ke petang. Anak-anak dan buah hati CN suka sangat makan cucur ni..cicah sos..jom kita masak sama-sama.


Bahan-bahan :

 2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan air panas
sedikit air paip, jika perlu
sedikit hirisan bawang merah
sedikit ikan bilis, ditumbuk
sedikit garam
2 cawan minyak, untuk menggoreng

Cara Membuatnya :

1. Satukan tepung, garam, bawang dan bilis ke dalam sebuah mangkuk.
2. Tuangkan air panas dan gaul hingga basah. Jika kurang basah, tambah sedikit air paip.
3. Adunan menjadi seakan berketul dan 1/2 masak.
4. Bulat-bulatkan adunan kecil-kecil.
5. Panaskan minyak dan masukkan cucur. Goreng hingga kekuningan.
6. Angkat dan toskan.

No comments:

Post a Comment